Strona główna » 8 powodów, dla których warto czytać etykiety

8 powodów, dla których warto czytać etykiety

Oto 8 argumentów przemawiających za tym, by uważnie czytać etykiety produktów żywnościowych.

  1. Sprawdzimy, z czego składa się produkt
    Dowiemy się, co jemy my i nasi najbliżsi. Od tego przecież zależy zarówno nasze, jak i naszych bliskich samopoczucie, chęć do zabawy i pracy oraz zdrowie. Wszyscy chcemy być pełni energii i cieszyć się zdrowiem, dlatego przed włożeniem produktu spożywczego do koszyka sprawdzajmy, co się w nim znajduje. Czy jest się czego obawiać? Czy w składzie znajdziemy jakieś podejrzane składniki?
  2. Dowiemy się, ile tłuszczu zawiera produkt.
    Tłuszcz ma dwie strony medalu – są tłuszcze zdrowe i niezdrowe. Który tłuszcz jest lepszy? Jeść go dużo czy mało?
  3. Dowiemy się, ile węglowodanów (w tym cukrów) zawiera produkt.
    Spożywając w nadmiernych ilościach węglowodany, możemy pożegnać się ze smukłą sylwetką, a w dłuższym czasie – także ze zdrowiem! O co dokładnie chodzi z tymi cukrami i węglowodanami?
  4. Dowiemy się, ile soli zawiera produkt.
    Skąd sól w słodkich produktach? Czy naprawdę wiemy, ile soli jemy? Dzięki etykiecie odpowiemy sobie na pytanie: solić czy nie solić?
  5. Dowiemy się, ile „kalorii” zawiera produkt
    „Kalorii”, czyli energii – niezbędnej do chodzenia, uczenia się, pracy, śmiechu. Z jakiego jedzenia najlepiej czerpać energię? Jak zrobić, aby „kalorii” nie było ani za dużo, ani za mało? Przecież wiadomo, że przesada jest niezdrowa.
  6. Dowiemy się, ile powinniśmy jeść poszczególnych składników dla zachowania zdrowia (RWS)
    Na etykiecie znajdziemy dużo cennych informacji. Jednak czasem nie rozumiemy, co się pod nimi kryje. Co na przykład oznacza tajemniczy skrót RWS i jakie to może mieć dla nas znaczenie?
  7. Dowiemy się, czy produkt zawiera substancje uczulające (alergeny).
    Nawet jeśli nie mamy alergii, to warto wiedzieć, co producent chce przekazać, wyróżniając pewne składniki produktu?
  8. Sprawdzimy, do kiedy możemy bezpiecznie spożyć produkt.
    Do kiedy jogurt „nie truje”? Dowiemy się, na czym polega istotna różnica między: „Należy spożyć do” a „Najlepiej spożyć przed”?

Powrót






Pomysł na smaczny obiad



Dołącz do naszych darczyńców