Strona główna » Co może być cenniejsze niż złoto? Żelazo.

Co może być cenniejsze niż złoto? Żelazo.

Żelazo uważane jest za bardzo cenny składnik mineralny w naszym organizmie. Jest składnikiem hemoglobiny, która transportuje krew. Jest również niezbędne do prawidłowego rozwoju i regeneracji tkanek.

Żelazo stymuluje również odporność. Pomaga chronić organizm przed infekcjami. Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami. Redukuje uczucie zmęczenia. Rola żelaza w układzie nerwowym polega na utrzymywaniu odpowiednich funkcji fizycznych i intelektualnych. Niedobór żelaza jest najczęściej spowodowany niewłaściwą dietą zawierającą jego zbyt małą ilość. Żelazo, które jest dostarczane z pożywieniem można podzielić na dwa rodzaje: hemowe (pochodzenia zwierzęcego) oraz niehemowe (pochodzenia roślinnego). Żelazo dostarczane z mięsem łatwiej się wchłania. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo dla osoby dorosłej to średnio 15-20 mg. Zbyt niski poziom tego składnika w organizmie powoduje niedokrwistość czyli anemię.

Główne objawy niedoboru żelaza to: osłabienie, apatia, zły nastrój, większa podatność na infekcje, bladość skóry, krwawienia z nosa, łamliwość paznokci, wypadanie włosów.

Do głównych źródeł żelaza zaliczamy m.in.: chude mięso czerwone, wątróbkę, drób, jaja, rośliny strączkowe, orzechy, ryż, chleb z pełnego przemiału, zielone warzywa, szczególnie rzeżuchę i brokuły, botwinkę, buraki, a także owoce, zarówno świeże: banany, winogrona, jak i suszone: morele, śliwki, rodzynki

Powrót






Pomysł na smaczny obiad



Dołącz do naszych darczyńców