Najbardziej znane są trzy rodzaje cykorii: sałatowa, popularna ze względu na smak liści; korzeniowa, której wysuszony korzeń stanowi bezkofeinowy, aromatyczny i zdrowy zamiennik kawy, oraz cykoria korzeniowa biała z żółtawymi jadalnymi korzeniami. Cykoria to doskonałe warzywo dla tych, którzy chcą schudnąć, ponieważ ma niski indeks glikemiczny (IG 15), a w 100 g tej rośliny znajdziemy jedynie 12 kalorii. Zawiera również mnóstwo cennych składników: witaminy B1, B2, C, kwas foliowy, potas, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, fosfor. Posiada także laktucyninę i laktukopikrynę, która odpowiada za lekko gorzkawy smak. Te składniki doskonale wpływają zarówno na wątrobę, stymulując ją do wydzielania większej ilości żółci, jak również na cały układ trawienny. Zawarte w tym warzywie fruktany oraz polifenole i fitochemiczne związki działają antyrakowo i przeciwutleniająco. Cykoria zawiera również inulinę, która działa korzystnie na układ pokarmowy. Prowadzi również do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu.
Przy zakupie zwróćmy uwagę na to, aby była świeża, jasnozielona, żółtawa lub czerwona i chrupiąca. Liście powinny być zwinięte i zbite w twardą główkę. Cykoria sprawdza się we wszelkiego rodzaju sałatkach i surówkach. Dobrze smakuje duszona lub zapiekana. Może być również dodatkiem do zup.
Czy wiesz, że… Z korzeni cykorii wytwarza się bezkofeinową kawę, która ma m.in. właściwości prebiotyczne. Powoduje to składnik inulina. Ten wielocukier stymuluje rozwój prawidłowej mikroflory jelit.