Gdy zdasz sobie sprawę, jak obficie dobre są dla Ciebie owoce cytrusowe, zechcesz otrzymać jak najwięcej witaminy C. Musisz także upewnić się, że owoce i soki, które zabierasz do domu, są dobre. Oto kilka szybkich wskazówek dotyczących kupowania pomarańczy i produktów na bazie pomarańczy, abyś mógł bez zamieszania dostać swoje codzienne cytrusy.
Całe owoce
Pomarańcze i inne owoce cytrusowe nie dojrzewają po zerwaniu. Nie możesz też polegać na kolorach, próbując wybrać najlepszą partię. Jasnopomarańczowy kolor niekoniecznie oznacza dojrzałość: pomarańcze są rutynowo gazowane i barwione z powodów kosmetycznych. Z drugiej strony nie martw się o plamy zieleni na pomarańczach; nie oznacza to, że owoc jest zły.
Im cięższy i mniejszy owoc (i zwykle cieńsza skórka), tym więcej zawiera soku. Otrzymasz również więcej soku z cytryny lub pomarańczy, jeśli pozwolisz mu osiągnąć temperaturę pokojową i rozwałkujesz go na blacie przed wyciśnięciem.
Całe pomarańcze można przechowywać w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Potrwają około dwóch tygodni. Nie przechowuj ich w plastikowych torebkach, ponieważ mogą rozwinąć się w nich pleśń.
Soki Cytrusowe
Ilość witaminy C w 8 uncjach soku pomarańczowego może wahać się od około 80 do około 140 miligramów, w zależności od pomarańczy i ich dojrzałości oraz od tego, jak zostały przetworzone i wysłane. Ciepło, w tym pasteryzacja, zmniejsza zawartość składników odżywczych w soku.
Przed zakupem sprawdź datę wybitą na opakowaniu soku: po otwarciu pozostanie świeży przez dwa do czterech tygodni. Sok pomarańczowy zaczyna tracić witaminę C (i inne składniki odżywcze) od momentu wyciśnięcia, ale ponieważ C jest tak obfita, o ile sok smakuje świeżo, prawdopodobnie zapewnia odpowiednią ilość.
Jednym ze sposobów na ożywienie zawartości C w soku pomarańczowym jest wyciśnięcie cytryny do kartonu.
Przed zakupem koniecznie przeczytaj etykiety na sokach: Wiele z nich zawiera więcej cukru lub syropu kukurydzianego niż sok. Kupuj tylko 100 procent soku owocowego.
Marmolada Cytrusowa
Chociaż najlepszym wyborem są całe owoce, czasami kupujesz inną formę cytrusów – coś do posmarowania tostami. Marmolada cytrusowa może być dla Ciebie dobra: flawonoidy znajdujące się w owocach cytrusowych, które pomagają wzmocnić naczynia włosowate i wzmacniają działanie witaminy C, przetrwają proces produkcyjny podczas wytwarzania marmolady, podobnie jak wiele przeciwutleniaczy i liminoidów. Pektyna, rozpuszczalny błonnik w owocach cytrusowych, który zestala marmoladę, ma właściwości obniżające poziom cholesterolu. To zdecydowanie lepszy wybór niż masło na babeczce lub tostach!
Powrót