Strona główna » Jak wybrać najlepsze pomarańcze.

Jak wybrać najlepsze pomarańcze.

Gdy zdasz sobie sprawę, jak obficie dobre są dla Ciebie owoce cytrusowe, zechcesz otrzymać jak najwięcej witaminy C. Musisz także upewnić się, że owoce i soki, które zabierasz do domu, są dobre. Oto kilka szybkich wskazówek dotyczących kupowania pomarańczy i produktów na bazie pomarańczy, abyś mógł bez zamieszania dostać swoje codzienne cytrusy.

Całe owoce

Pomarańcze i inne owoce cytrusowe nie dojrzewają po zerwaniu. Nie możesz też polegać na kolorach, próbując wybrać najlepszą partię. Jasnopomarańczowy kolor niekoniecznie oznacza dojrzałość: pomarańcze są rutynowo gazowane i barwione z powodów kosmetycznych. Z drugiej strony nie martw się o plamy zieleni na pomarańczach; nie oznacza to, że owoc jest zły.

Im cięższy i mniejszy owoc (i zwykle cieńsza skórka), tym więcej zawiera soku. Otrzymasz również więcej soku z cytryny lub pomarańczy, jeśli pozwolisz mu osiągnąć temperaturę pokojową i rozwałkujesz go na blacie przed wyciśnięciem.

Całe pomarańcze można przechowywać w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Potrwają około dwóch tygodni. Nie przechowuj ich w plastikowych torebkach, ponieważ mogą rozwinąć się w nich pleśń.

Soki Cytrusowe

Ilość witaminy C w 8 uncjach soku pomarańczowego może wahać się od około 80 do około 140 miligramów, w zależności od pomarańczy i ich dojrzałości oraz od tego, jak zostały przetworzone i wysłane. Ciepło, w tym pasteryzacja, zmniejsza zawartość składników odżywczych w soku.

Przed zakupem sprawdź datę wybitą na opakowaniu soku: po otwarciu pozostanie świeży przez dwa do czterech tygodni. Sok pomarańczowy zaczyna tracić witaminę C (i inne składniki odżywcze) od momentu wyciśnięcia, ale ponieważ C jest tak obfita, o ile sok smakuje świeżo, prawdopodobnie zapewnia odpowiednią ilość.

Jednym ze sposobów na ożywienie zawartości C w soku pomarańczowym jest wyciśnięcie cytryny do kartonu.

Przed zakupem koniecznie przeczytaj etykiety na sokach: Wiele z nich zawiera więcej cukru lub syropu kukurydzianego niż sok. Kupuj tylko 100 procent soku owocowego.

Marmolada Cytrusowa

Chociaż najlepszym wyborem są całe owoce, czasami kupujesz inną formę cytrusów – coś do posmarowania tostami. Marmolada cytrusowa może być dla Ciebie dobra: flawonoidy znajdujące się w owocach cytrusowych, które pomagają wzmocnić naczynia włosowate i wzmacniają działanie witaminy C, przetrwają proces produkcyjny podczas wytwarzania marmolady, podobnie jak wiele przeciwutleniaczy i liminoidów. Pektyna, rozpuszczalny błonnik w owocach cytrusowych, który zestala marmoladę, ma właściwości obniżające poziom cholesterolu. To zdecydowanie lepszy wybór niż masło na babeczce lub tostach!

Powrót

Dołącz do naszych darczyńców