Składniki
Ciasto:
3 szklanki maki pszennej,
2 łyzeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 12%,
3/4 szklanki oleju,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
3 jaja.
Kruszonka:
2 lyzki smalcu,
1 łyzka margaryny,
4 łyzki cukru,
5 łyżek mąki pszennej,
1-2 łyzki mąki ziemniaczanej,
Owoce-jagody lub inne świeże lub mrożone
Sposób przygotowania przepisu:
Szybkie ciasto z jagodami
- 1. Kruszonka:Wszystkie składniki wsypujemy do miski,rozdrabniamy widelcem.Gdy sie skladniki połączą rozdrabniamy palcami.Kruszonkę wkladamy do lodowki.
- 2. Do miski wbijamy jaja,dosypujemy cukier,cukier waniliowy.Mieszamy widelcem lub mikserem.
Kolejno dodajemy:smietanę, olej,proszek do pieczenia i na koncu mąkę.Mieszamy do połaczenia się składników.(ja mieszam wszystko widelcem).
Ciasto wylewamy na blaszkę.
Na ciasto układamy umyte owoce i posypujemy kruszonką.
Piec w temp 160 stopni ok 50 minut.
Przewiń dalej